Recepty z grilu

Recepty z grilu

Grilované hovězí na jalovci

Suroviny:

 

4 plátky hovězí roštěné, nebo svíčkové

2 lžíce olivového oleje

šťáva z ½ citronu

1 lžička nadrcených kuliček jalovce

sůl

Postup:

Hovězí plátky omyjeme a osušíme. V oleji rozmícháme citronovou šťávu a nadrcený jalovec. Plátky masa potřeme ochuceným olejem. Pak je necháme v chladničce odležet do druhého dne a grilujeme na rozpáleném grilu asi 3 minuty z každé strany dle tloušťky. Hotové plátky osolíme a ihned podáváme.

 

Grilovaný bůček s česnekovým máslem

 

Suroviny:

4 plátky libového bůčku bez kosti

80g másla

4 stroužky česneku

sůl

Postup:

V rozpuštěném másle rozmícháme sůl a utřený česnek. Plátky bůčku omyjeme, osušíme a potřeme česnekovým máslem. Složené na sebe je necháme do druhého dne odležet v chladničce a pak ogrilujeme z obou stran dozlatova.

 

Grilovaná vepřová játra

 

Suroviny:

4 plátky vepřových jater

2 lžičky hrubě drceného pepře

4 cibule

6 lžic oleje

sůl

 

Postup:

Oloupané cibule nakrájíme na silnější kolečka a pokapeme dvěma lžícemi oleje. Omytá a osušená játra potřeme zbylým olejem a hustě posypeme pepřem. Na rozpáleném grilu grilujeme z každé strany asi 4 minuty podle síly plátků – játra jsou hotová, když z nich po napáchnutí vidličkou nevytéká krev, ale světlá čirá šťáva. Současně ogrilujeme kolečka cibule a játra jimi na talířích obložíme. Nakonec dochutíme solí a ihned podáváme.

 

Kuřecí křídla v medu

 

Suroviny:

1 kg kuřecích křídel

100 ml piva

5 lžic medu

5 lžic kečupu

1 lžička soli

2 lžičky mleté sladké papriky

1 chilli paprička

špetka mleté skořice

špetka muškátového květu

Postup:

Med, pivo, kečup a koření důkladně promícháme, chilli papričku nakrájíme nadrobno. Omytá a osušená křídla vložíme do marinády a necháme 24 hodin odležet v chladničce. Druhý den je narovnáme na rozpálený gril a grilujeme ze všech stran celkem asi 15-20 minut. Během grilování je potíráme zbylou marinádou.

Králičí stehna s pikantní paprikovou slaninou

 

Suroviny:

4 králičí stehna

120 g paprikové slaniny

4 lžíce citronové šťávy

sůl

pepř

olej

Postup:

Slaninu nakrájíme na tenké nudličky, kterými prošpikujeme omytá králičí stehna. Pak je pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a necháme v chladničce odležet nejméně 2 hodiny. Položíme je na rozpálený gril, potřeme olejem a zvolna je ze všech stran ogrilujeme nejméně 20 minut.

 

Cuketa plněná tvarohovým krémem

 

Suroviny:

2 cukety

200g tvarohu

4 lžíce kysané smetany

2 lžičky uzené papriky

sůl

pepř

olej

 

Postup:

Cuketu podélně rozpůlíme, vydlabeme dužinu a celou ji potřeme olejem. Tvaroh smícháme se smetanou a kořením. Směsí naplníme připravené cukety a na rozpáleném grilu je krátce ogrilujeme.

 

Grilovaný losos na majoránce

 

Suroviny:

4 steaky z lososa

hrst čerstvé majoránky

4 lžíce rozpuštěného másla

sůl

Postup:

V másle rozmícháme majoránku a sůl a směs natřeme na připravené steaky z lososa. Steak necháme 10 minut marinovat při pokojové teplotě a pak je na rozpáleném grilu grilujeme z obou stran asi 5-8 minut.