Marinády na grilování

Marinády na grilování

Pikantní chilli marináda

 

Suroviny na cca 1kg masa:

 

  • 3dcl kvalitního kečupu
  • 2dcl tmavého piva
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 čerstvé chilli papričky
  • 4 lžíce medu
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžičky uzené papriky
  • sůl
  • pepř
  • koriandr

Postup:

Chilli papričky, lístky koriandru a česnek nakrájíme na drobno. Přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme. Podle chuti osolíme a opepříme. Marináda musí být velmi výrazná, protože maso, které do ní budeme nakládat, už nesolíme. Naložené maso necháme v lednici odpočinout nejméně 12 hodin. Tato pikantní marináda se skvěle hodí k naložení kuřecích křidélek, nebo vepřové krkovice. Díky medu se při grilování na mase udělá krásně křupavá kůrčička.

 

Bylinková marináda na ryby

 

Suroviny na cca 1 kg masa (2 větší makrely):

 

  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • sůl
  • pepř
  • rozmarýn
  • 2 stroužky česneku
  • 2 dcl olivového oleje

 

Postup:

Nejprve si očistíme a pořádně osušíme ryby (na gril jsou velice dobré makrely). Poté si v misce smícháme olivový olej, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru. Šleháme metličkou, až vznikne hladká emulze. Směs osolíme, opepříme a přidáme nadrobno nakrájený rozmarýn a utřený česnek. Touto marinádou potřeme rybu zevnitř i zvenčí, a pokud chceme, můžeme ještě do břišní dutiny přidat větvičku rozmarýnu.

 

Jogurtovo-bylinková marináda (ideální na drůbeží maso)

 

Suroviny na cca 1kg masa:

 

  • 1 velký kelímek bílého jogurtu (500g)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • libovolné bylinky (například tymián, šalvěj, nebo rozmarýn)
  • 2 velké citrony

Postup:

Ve větší míse smícháme jogurt s olejem. Přidáme hrst nasekaných bylinek, sůl, pepř a citronovou šťávu i kůru. Kuřecí nebo krůtí maso si nakrájíme na plátky, které lehce osolíme a obalíme v připravené marinádě. Maso necháme ve směsi marinovat ideálně přes noc, ale postačí nám i 3 hodiny. Díky jogurtu zůstane maso krásně šťavnaté a křehké a při grilování se tak rychle nevysuší.