Grilování a grily

Grilování nejen na grilu

Grilování je jednou z nejoblíbenějších letních aktivit po celém světě. U každého rodinného domu a poslední dobou i na terasách a balkónech bytů jsou k vidění nejrůznější grily. Lidé zkrátka barbecue milují. Proč si ale grilované dobroty nedopřát i v zimě nebo v deštivých dnech? Dávno pryč jsou ty doby, kdy jste museli grilovat pouze na otevřeném ohništi. S příchodem lávových, elektrických a plynových grilů si můžete rožnění dopřát klidně každý den.

Klasické zahradní grily na dřevo a uhlí

Chuť pokrmů připravovaných na klasickém ohni nic nenahradí. Ohněm ošlehané maso má zkrátka své kouzlo. Stačí rozdělat oheň, nebo použít grilovací uhlí a vyrobit pořádně žhavé uhlíky. Je to sice trošku časově náročnější, ale ta námaha za to jistě stojí. Mnoho lidí tvrdí, že takové grilování je nezdravé. Pokud se však vaše maso vysloveně nekoupe v oleji, který pak odkapává do ohně, nemusíte se ničeho bát.

Moderní lávové grily

V poslední době velice oblíbený a módní způsob grilování na lávových kamenech je jakousi zdravější alternativou k zahradním grilům. Jedná se v podstatě o přírodní materiál pocházející z dnes již vyhaslých sopek, který dokáže velmi rychle absorbovat teplo. Lávové kameny jsou rovnoměrně zahřívány plynovým hořákem a po zhruba 10-15 minutách je lávový gril připraven k použití.

Příprava pokrmů na tomto grilu je takřka bez kouře, můžete ho tedy používat i doma nebo na balkóně. Dávejte si ovšem pozor na plamen hořáku. Jelikož ale na lávových kamenech jídlo nepřichází do styku s ohněm, neočekávejte stejnou chuť, jako při klasickém grilování.  Lávové kameny musíte také po každé sezóně měnit, protože se opakovaným používáním budou postupně rozpadat.

Plynové grily

Plynové grily oproti klasickým vynikají v bezpečnosti použití, čistotě a rychlosti vaření. Nikde vám neukapává přepálený tuk, nedusíte se kouřem a snadno takový gril očistíte. Teplota je rovnoměrně vedená po celé ploše grilovacího roštu a vařit můžete téměř ihned po zmáčknutí knoflíku. Nevýhoda je stejná jako u lávových grilů – absence typické chuti grilovaných pokrmů. Té však bez použití dřeva nebo uhlí nedosáhnete.